2. stupeň ZŠ

• Operace Chalk
  • 500 miliard v podzemí
  • Velká změna

• (fotogalerie naleznete uvnitř jednotlivých programů)

OPERACE CHALK

„Historie, to nejsou letopočty a fakta, ale lidské osudy…“
    (4.–5. ročník a 6.–9. ročník ZŠ, 2 vyučovací hodiny)

Výsadek čtyř Čechů vycvičených v Anglii pro diverzní činnost v protektorátu končí nezdarem. Mají účastníci operace či jejich rodiny šanci přežít? Prožitkový program nabízí dětem možnost poznat historii prostřednictvím pravdivého příběhu, ukázat dějiny v zrcadle jedinečného osudu. Zamysleme se nad skutečnými hodnotami v lidském životě, probuďme zájem o poznání osudů vlastních předků, vlastní země.
    Pozor! Program se z technických důvodů realizuje pouze v Dramacentru.

Základní zaměření: Osobnostní a sociální výchova, poznatky z regionální historie.
    Hlavní cíle programu: Seznámit se s místní historií, probudit zájem o vlastní předky, obec, zemi, poskytnout prostor pro zamyšlení se nad skutečnými životními hodnotami, prohloubit vzájemné poznání dětí.
    Používané techniky: Uvolňovací techniky, hry pro navázání spolupráce, vytváření živých obrazů, improvizace, lektor v roli, narativní pantomima, reflexe, diskuze.

500 MILIARD V PODZEMÍ

„Takové bohatství nikdo nenechá pod zemí!“
    (8.–9. ročník ZŠ, 2 vyučovací hodiny)

Žáci se ocitnou v rolích obyvatel, nezávislých pozorovatelů i členů poslanecké komise. Budou zvažovat názory těžební společnosti i ekologů, pokusí se převzít zodpovědnost a rozhodnout o dalším osudu krajiny v Podještědí.

Základní zaměření: Environmentální výchova, osobnostní růst a rozvoj vyjadřovacích schopností.
    Hlavní cíle programu: Pěstování občanských postojů, postoje k ochraně přírody, angažovanost v ochraně přírody, seznámit děti s něčím, co může mít fatální dopad pro fungování přírody, zvažování rizik pro přírodní prostředí.
    Používané techniky: Uvolňovací techniky, hry pro navázání spolupráce, sociometrie, žáci v roli, lektor v roli, diskuze, reflexe.

VELKÁ ZMĚNA

„Něco se změnilo. Je potřeba jít dál.“
    (6.–9. ročník ZŠ a 1.–2. ročník SŠ, 2 vyučovací hodiny)

Martin po autonehodě přichází o zrak. Společně s ním a jeho rodinou se účastníci v modelových situacích pokouší adaptovat na život s postižením. Řeší dilema, zda zůstat u rodiny a v normální škole, namísto přestupu do nabízené speciální internátní školy pro zrakově postižené. Drama pomáhá pochopit potřebu integrace postižených ve společnosti a některé možnosti její realizace.

Základní zaměření: Osobnostní růst, poznávání života zdravotně handicapovaných lidí, zájem o sociální politiku státu.
    Hlavní cíle programu: Poznat některé aspekty života nevidomých, uvědomit si potřebu integrace handicapovaných do společnosti, uvědomit si vlastní možnosti pomoci, osvojit si základní zásady pro komunikaci s nevidomým, prohloubit vzájemné poznaní dětí, spolupráci a důvěru, růst smyslového vnímání.
    Používané techniky: Uvolňovací techniky, hry pro navázání spolupráce, trénink vhodné pomoci nevidomému, řešení modelových situací, žáci v roli, hra ve skupinové roli, lektor v roli, reflexe, diskuze.