Jsme proti konzervování uměleckého vzdělávání na českých školách

11. 04. 2023

Prohlášení Sdružení D, z.ú. Olomouc a některých moravských škol a organizací k probíhající diskusi o revizi koncepce RVP ZV v oblasti Umění a kultury

Zatímco nejen umění a kultura, ale i společnost jako taková se všude kolem nás rozvíjejí do čím dál rozmanitějších forem, v českých školách to stále vypadá, jako bychom ve školní realitě respektovali ze všech uměleckých výchov pouze tu výtvarnou a hudební. Navrhované přejmenování tzv. doplňujících uměleckých oborů na rozvíjející je marginální změnou, která má vyvolat dojem jakéhosi přechodového období – ale ve skutečnosti jde o další zakonzervování stavu, jak jej známe z našeho školství již několik desítek let.

Podporujeme novou podobu uměleckého vzdělávání v budoucnu – vedle hudebního a výtvarného oboru vytvořit rovnocenný, reálný prostor pro dramatickou, taneční/pohybovou a filmovou/audiovizuální výchovu (varianta B revize koncepce).

Ve Sdružení D v Olomouci se zabýváme formováním postojů, názorů a hodnot a rozvojem tvořivosti u dětí již více jak 20 let a každý školní rok zrealizujeme na 400 umělecko-výchovných programů pro žáky od 1. tříd až po maturanty. Činíme tak zejména prostřednictvím dramatické výchovy, ale v praxi zapojujeme i jiné umělecké žánry včetně literární, výtvarné, filmové, hudební a pohybové inspirace. Jsme si vědomi, že právě takový přístup nejlépe odráží žitou realitu dnešní společnosti a rozvíjí vnímavost žáka ke světu v jeho celistvosti, modernosti a propojenosti. Nabízíme dětem reálnou zkušenost, že dokud nevstanu a nezkusím si to na vlastní kůži, nezjistím, jaké to skutečně bylo, s čím jsem se ve skutečnosti musel potýkat a jaké bylo své pochybnosti překonat. A právě takovou interakci života s uměním může přinášet širší pojetí koncepce, o které bychom se měli ve školách snažit, aby mohly děti lépe poznávat svět, sebe sama i druhé v rovinách, které budou mít přímý dopad na jejich vztah ke společnosti, na jejich respekt k druhým.

Všechny umělecké obory (dramatický, pohybový, audiovizuální, hudební i výtvarný) mají mimořádnou moc rozvíjet osobnost dětí i dospívajících pro skutečný život se všemi jeho výzvami i proměnami – potřebují ale rovné a profesionální podmínky k rozvoji svého uplatnění ve vzdělávací soustavě.

Nesouhlasíme se zakonzervováním současného stavu v podobě varianty A revize koncepce, která nenabízí žádný nový prostor ve vzdělávací soustavě pro další umělecké obory. S obavou, že nejsou připraveni profesionálové, kteří by tento nový směr mohli garantovat, nesouhlasíme, protože např. v oblasti dramatické výchovy jsou systematicky připravováni pedagogové na DAMU i JAMU od raných 90. let. Věříme, že jsou schopni převzít plnou zodpovědnost za metodické i praktické vedení nové umělecké výchovy ve školách.

S názorem, že je třeba dělat pomalé změny v systému vzdělávání, aby si konzervativní školství postupně zvyklo a nezaleklo se, nesouhlasíme. Přípravného prostoru už bylo dost – je třeba posunout se o krok dál a umožnit ostatním výchovám získat rovnocenný prostor. Pokud škola bude chtít zachovat dosavadní přístup k uměleckému vzdělávání, má na to plné právo, což ostatně varianta B koncepce přímo legitimizuje.

Jsme jednoznačně pro variantu B revize koncepce – aby se oblast Umění a kultura rozšířila o nové vzdělávací obory. Jen tak bude možné poskytnout učitelům, dětem i současné a budoucí společnosti možnost obohacovat sebe i celý svět o krásu, užitečnost i přesah všech uměleckých oborů, které nás v každodenním světe opravdu obklopují.

Za Sdružení D, z.ú. Olomouc

Ing. Pavel Němeček, ředitel, statutární zástupce

K tomuto prohlášení se přihlásili:

ZŠ a MŠ Svatoplukova 11, Olomouc, Mgr. Jiří Vymětal, ředitel

ZŠ a MŠ Ptení, Mgr. Viera Šmilňáková, ředitelka

ZŠ a MŠ Štíty, Mgr. Ilona Haasová, ředitelka

ZŠ U Stadionu, Uničov, Mgr. Milan Žůrek, ředitel

ZŠ Milady Petřkové, Velký Týnec, Mgr. Tomáš Jurka, ředitel

ZŠ Oldřišov, okres Opava, Mgr. Miroslava Halámková, ředitelka

ZŠ Matiční 5 Ostrava, Mgr. Vladimír Matuš, ředitel

ZŠ Hrabina Český Těšín, Mgr. Et Bc. Richard Zajac, ředitel

THeatr Ludem z. s. Ostrava Mariánské Hory, MgA. Et BcA. Pavla Masaříková, Klára Kvasničková, předsedkyně spolku