Eliška aneb Emocím se neschováš

„Znáte ten pocit, když něco nedopadne tak, jak jste zvyklí? A kdo je tady vlastně podvodník?“
(3.–4. roč. ZŠ, 3 vyučovací hodiny)

Ferda je přeborník ve hře na schovávanou do té doby, než se objeví Eliška a odhalí jeho tajnou skrýš.  Najednou je ohrožena jeho pozice v partě a vyrojí se množství nepříjemných pocitů. Zdá se, že tu někdo podváděl... a nebo ne? Program vznikl na motivy knihy Emušáci: Ferda a jeho mouchy.

Pomáhá dětem mladšího školního věku vyznat se ve spleti emocí, které provázejí situaci konfliktu - jednak v našem nitru, v kontaktu s druhým člověkem, ale i se skupinou kamarádů. Ukazuje, jak důležité je porozumět tomu, co se vlastně děje uvnitř a co venku, porozumět pocitům svým i druhého a najít vhodná slova pro urovnání rozbouřené situace.

Základní zaměření: Emoce a jejich významu v situaci konfliktu, omluva.

Hlavní cíle programu:  Porozumět sobě i druhým a pocitům, které v nás vyvolávají konfliktní situace. Umět přiznat svou chybu a také ji napravit. Význam omluvy.

Používané techniky:  Vytváření živých obrazů, etudy zaměřené na uchopení emočních prožitků, nácvik a reflexe zklidnění/aktivizace,  žáci ve skupinové roli, lektor v roli, diskuse.